lessphp fatal error: expected color value: failed at `-groups.less";` /home/yonasp1q/public_html/wp-content/themes/theme52056/bootstrap/less/bootstrap.less on line 37 Hulpstoffen & Conserveer- of bewaarmiddelen | Yona Weesp

Hulpstoffen & Conserveer- of bewaarmiddelen

Hulpstoffen
Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken.
 

Enummer Naam
E100 (i)Curcumine (ii) Turmeric
E110 Zonnegeel FCF
E122 Azorubine
E123 Amaranth
E124 Ponceau 4R, Cochenille rood A
E150a KaramelE160c Paprika-extract, capsanthine, capsorubine
E162 Bietenrood, betanine

 

Conserveer- of bewaarmiddelen
Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan.
 

Enummer Naam
E200 Sorbinezuur
E201 Natriumsorbaat
E202 Kaliumsorbaat
E203 Calciumsorbaat
E210 Benzoëzuur
E211 Natriumbenzoaat
E212 Kaliumbenzoaat
E213 Calciumbenzoaat
E214 Ethyl-p-hydroxybenzoaat (Ethylparabeen)
E215 Ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E216 Propyl-p-hydroxybenzoaat (Propylparabeen)
E217 Propyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E218 Methyl-p-hydroxybenzoaat (Methylparabeen)
E219 Methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout
E220 Zwaveldioxide
E221 Natriumsulfiet
E222 Natriumwaterstofsulfiet, Natriumbisulfiet
E223 Natriummetabisulfiet
E224 Kaliummetabisulfiet
E226 Calciumsulfiet
E227 Calciumbisulfiet
E228 Kaliumbisulfiet
E234 Nisine
E235 Natamycine
E239 Hexamethyleentetramine
E242 Dimethyldicarbonaat
E249 Kaliumnitriet
E250 Natriumnitriet
E251 Natriumnitraat
E252 Kaliumnitraat

 
Voedingszuren
Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH) van een product, versterken de werking van antioxidantia en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.
 

Enummer Naam
E260 Azijnzuur
E261 Kaliumacetaat
E262 Natriumacetaten: i) Natriumacetaat ii) Natriumwaterstofdiacetaat (natriumdiacetaat)
E263 Calciumacetaat
E270 Melkzuur
E280 Propionzuur
E281 Natriumpropionaat
E282 Calciumpropionaat
E283 Kaliumpropionaat
E284 Boorzuur
E285 Natriumtetraboraat (borax)
E290 Kooldioxide
E296 Appelzuur
E297 Fumaarzuur
E322 Lecithinen
E325 Natriumlactaat
E327 Calciumlactaat
E330 Citroenzuur
E331 Natriumcitraten i) Mononatriumcitraat ii) Dinatriumcitraat iii) Trinatriumcitraat
E332 Kaliumcitraten i) Monokaliumcitraat ii) Trikaliumcitraat
E333 Calciumcitraten i) Monocalciumcitraat ii) Dicalciumcitraat iii) Tricalciumcitraat
E334 L(+)-wijnsteenzuur
E335 Natriumtartraten i) Mononatriumtartraat ii) Dinatriumtartraat
E336 Kaliumtartraten i) Monokaliumtartraat ii) Dikaliumtartraat
E337 Kaliumnatriumtartraat
E338 Fosforzuur
E339 Natriumfosfaten i) Mononatriumfosfaat ii) Dinatriumfosfaat iii) Trinatriumfosfaat
E340 Kaliumfosfaten i) Monokaliumfosfaat ii) Dikaliumfosfaat iii) Trikaliumfosfaat
E341 Calciumfosfaten i) Monocalciumfosfaten ii) Dicalciumfosfaten iii) Tricalciumfosfaten
E350 Natriummalaten i) Natriummalaat ii) Natriumwaterstofmalaat
E351 Kaliummalaat
E352 Calciummalaten i) Calciummalaat ii) Calciumwaterstofmalaat
E353 Metawijnsteenzuur

 
Antioxidanten
Antioxidantia vergroten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en aantasting door zuurstof tegen te gaan. Zij worden onder meer gebruikt om het rans worden van vetten tegen te gaan.
 

Enummer Naam
E300 Ascorbinezuur (vitamine C)
E301 Natriumascorbaat
E302 Calciumascorbaat
E304 Vetzuuresters van ascorbinezuur i) Ascorbylpalmitaat ii) Ascorbylstearaat
E306 Tocoferolrijke extracten
E307 Alfa-tocoferol (Vitamine E)
E308 Gamma-tocoferol
E309 Delta-tocoferol
E310 Propylgallaat
E311 Octylgallaat
E312 Dodecylgallaat
E315 Erythorbinezuur
E316 Natriumerythorbaat
E319 Tert-butylhydrochinon (TBHQ)
E320 Butylhydroxyanisol (BHA)
E321 Butylhydroxytolueen (BHT)

 
Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om de textuur van een product te verbeteren. Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten zoals water en olie te mengen wat nodig is om onder meer sauzen te kunnen bereiden. Stabilisatoren zorgen er dan weer voor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft.
 

Enummer Naam
E414 Arabische gom
E415 Xanthaangom
E416 Karayagom
E417 Taragom
E418 Gellangom
E421 Mannitol zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen
E422 Glycerol
E425 Konjac i) Konjacgom ii) Konjacglucomannaan
E426 Hemicellulose van soja
E431 Polyoxyetheen (40) stearaat
E432 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monolauraat (Polysorbaat 20)
E433 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-mono-oleaat (Polysorbaat 80)
E434 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)
E435 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)
E436 Polyoxyetheen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)
E440 Pectinen i) Pectine ii) Geamideerde pectine
E441 Gelatine (Voorheen E485)
E442 Ammoniumfosfatiden
E444 Sucroseacetaatisobutyraat
E445 Glycerolesters van houthars
E450 Difosfaten i) Dinatriumdifosfaat ii) Trinatriumdifosfaat iii)
Tetranatriumdifosfaat iv) Dikaliumdifosfaat v) Tetrakaliumdifosfaat vi)
Dicalciumdifosfaat vii) Calciumdiwaterstofdifosfaat
E451 Trifosfaten i) Pentanatriumtrifosfaat ii) Pentakaliumtrifosfaat
E452 Polyfosfaten i) Natriumpolyfosfaat ii) Kaliumpolyfosfaat iii)
Natriumcalciumpolyfosfaat iv) Calciumpolyfosfaat
E459 Beta-cyclodextrine
E460 Cellulose i) Microkristallijne cellulose ii) Cellulose in poedervorm

 
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
Deze middelen regelen bijvoorbeeld dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of laat brood sneller rijzen.

Enummer Naam
E500 Natriumcarbonaten: i) Natriumcarbonaat ii) Natriumwaterstofcarbonaat iii) Natrium sesquicarbonaat

 
Smaakversterkers
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product.
 

Enummer Naam
E621 Mononatriumglutamaat
E622 Monokaliumglutamaat

 
Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
 

Enummer Naam
E901 Bijenwas, wit en geel
E902 Candelillawas
E903 Carnaubawas
E906 Benzoë-gom
E907 Plantaardige was

 

Meelverbeteraars
Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken.
 

Enummer Naam
E920 L-Cysteïne en het hydrochloride ervan
E923 Ammoniumpersulfaat
E927b Carbamide

 
Zoetstoffen
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid joules sterk te verhogen. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum.
 

Enummer Naam
E420 Sorbitol: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop
E421 Mannitol
E950 Acesulfaam-K
E951 Aspartaam
E952 Cyclaamzuur en de Natrium- en Calium-zouten daarvan: Cyclamaat
E953 Isomalt (Isomaltitol)
E954 Sacharine en de Natrium-, Kalium- en Calcium-zouten daarvan
E955 Sucralose (toegevoegd in december 2003)
E957 Thaumatine
E959 Neohesperidine-DC
E961 Neotaam (toegevoegd in december 2009)
E962 Zout van aspartaam – acesulfaam (toegevoegd in december 2003)
E965 Maltitol: i) Maltitol ii) Maltitolstroop
E966 Lactitol
E967 Xylitol
E968 Erytritol

 
Overige hulpstoffen (onder andere gemodificeerde zetmeel en enzyme)
 

Enummer Naam
E999 Quillaja-extract
E1102 Glucose-oxidase
E1103 Invertase
E1105 Lysozym
E1200 Polydextrose
E1204 Pullulan
E1440 Hydroxypropylzetmeel
E1442 Hydroxypropyldizetmeelfosfaat
E1452 Zetmeelaluminiumoctenylsuccinaat
E1505 Triëthylcitraat
E1517 Glyceroldiacetaat (Diacetine)
E1518 Glyceroltriacetaat (Triacetine)
E1520 Propyleenglycol (Propaan-1,2-diol)