Hulpstoffen
Kleurstoffen worden gebruikt om een product kleur te geven of de bestaande kleur te versterken.
Enummer | Naam |
E100 | (i)Curcumine (ii) Turmeric |
E110 | Zonnegeel FCF |
E122 | Azorubine |
E123 | Amaranth |
E124 | Ponceau 4R, Cochenille rood A |
E150a | KaramelE160c Paprika-extract, capsanthine, capsorubine |
E162 | Bietenrood, betanine |
Conserveer- of bewaarmiddelen
Conserveer- of bewaarmiddelen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen te gaan.
Enummer | Naam |
E200 | Sorbinezuur |
E201 | Natriumsorbaat |
E202 | Kaliumsorbaat |
E203 | Calciumsorbaat |
E210 | Benzoëzuur |
E211 | Natriumbenzoaat |
E212 | Kaliumbenzoaat |
E213 | Calciumbenzoaat |
E214 | Ethyl-p-hydroxybenzoaat (Ethylparabeen) |
E215 | Ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout |
E216 | Propyl-p-hydroxybenzoaat (Propylparabeen) |
E217 | Propyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout |
E218 | Methyl-p-hydroxybenzoaat (Methylparabeen) |
E219 | Methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout |
E220 | Zwaveldioxide |
E221 | Natriumsulfiet |
E222 | Natriumwaterstofsulfiet, Natriumbisulfiet |
E223 | Natriummetabisulfiet |
E224 | Kaliummetabisulfiet |
E226 | Calciumsulfiet |
E227 | Calciumbisulfiet |
E228 | Kaliumbisulfiet |
E234 | Nisine |
E235 | Natamycine |
E239 | Hexamethyleentetramine |
E242 | Dimethyldicarbonaat |
E249 | Kaliumnitriet |
E250 | Natriumnitriet |
E251 | Natriumnitraat |
E252 | Kaliumnitraat |
Voedingszuren
Voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH) van een product, versterken de werking van antioxidantia en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.
Enummer | Naam |
E260 | Azijnzuur |
E261 | Kaliumacetaat |
E262 | Natriumacetaten: i) Natriumacetaat ii) Natriumwaterstofdiacetaat (natriumdiacetaat) |
E263 | Calciumacetaat |
E270 | Melkzuur |
E280 | Propionzuur |
E281 | Natriumpropionaat |
E282 | Calciumpropionaat |
E283 | Kaliumpropionaat |
E284 | Boorzuur |
E285 | Natriumtetraboraat (borax) |
E290 | Kooldioxide |
E296 | Appelzuur |
E297 | Fumaarzuur |
E322 | Lecithinen |
E325 | Natriumlactaat |
E327 | Calciumlactaat |
E330 | Citroenzuur |
E331 | Natriumcitraten i) Mononatriumcitraat ii) Dinatriumcitraat iii) Trinatriumcitraat |
E332 | Kaliumcitraten i) Monokaliumcitraat ii) Trikaliumcitraat |
E333 | Calciumcitraten i) Monocalciumcitraat ii) Dicalciumcitraat iii) Tricalciumcitraat |
E334 | L(+)-wijnsteenzuur |
E335 | Natriumtartraten i) Mononatriumtartraat ii) Dinatriumtartraat |
E336 | Kaliumtartraten i) Monokaliumtartraat ii) Dikaliumtartraat |
E337 | Kaliumnatriumtartraat |
E338 | Fosforzuur |
E339 | Natriumfosfaten i) Mononatriumfosfaat ii) Dinatriumfosfaat iii) Trinatriumfosfaat |
E340 | Kaliumfosfaten i) Monokaliumfosfaat ii) Dikaliumfosfaat iii) Trikaliumfosfaat |
E341 | Calciumfosfaten i) Monocalciumfosfaten ii) Dicalciumfosfaten iii) Tricalciumfosfaten |
E350 | Natriummalaten i) Natriummalaat ii) Natriumwaterstofmalaat |
E351 | Kaliummalaat |
E352 | Calciummalaten i) Calciummalaat ii) Calciumwaterstofmalaat |
E353 | Metawijnsteenzuur |
Antioxidanten
Antioxidantia vergroten de houdbaarheid van een product door kleurveranderingen en aantasting door zuurstof tegen te gaan. Zij worden onder meer gebruikt om het rans worden van vetten tegen te gaan.
Enummer | Naam |
E300 | Ascorbinezuur (vitamine C) |
E301 | Natriumascorbaat |
E302 | Calciumascorbaat |
E304 | Vetzuuresters van ascorbinezuur i) Ascorbylpalmitaat ii) Ascorbylstearaat |
E306 | Tocoferolrijke extracten |
E307 | Alfa-tocoferol (Vitamine E) |
E308 | Gamma-tocoferol |
E309 | Delta-tocoferol |
E310 | Propylgallaat |
E311 | Octylgallaat |
E312 | Dodecylgallaat |
E315 | Erythorbinezuur |
E316 | Natriumerythorbaat |
E319 | Tert-butylhydrochinon (TBHQ) |
E320 | Butylhydroxyanisol (BHA) |
E321 | Butylhydroxytolueen (BHT) |
Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen worden toegevoegd om de textuur van een product te verbeteren. Emulgatoren maken het bijvoorbeeld mogelijk twee niet-mengbare producten zoals water en olie te mengen wat nodig is om onder meer sauzen te kunnen bereiden. Stabilisatoren zorgen er dan weer voor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft.
Enummer | Naam |
E414 | Arabische gom |
E415 | Xanthaangom |
E416 | Karayagom |
E417 | Taragom |
E418 | Gellangom |
E421 | Mannitol zie ook E950-967 en 420-421 Zoetstoffen |
E422 | Glycerol |
E425 | Konjac i) Konjacgom ii) Konjacglucomannaan |
E426 | Hemicellulose van soja |
E431 | Polyoxyetheen (40) stearaat |
E432 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monolauraat (Polysorbaat 20) |
E433 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-mono-oleaat (Polysorbaat 80) |
E434 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40) |
E435 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60) |
E436 | Polyoxyetheen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65) |
E440 | Pectinen i) Pectine ii) Geamideerde pectine |
E441 | Gelatine (Voorheen E485) |
E442 | Ammoniumfosfatiden |
E444 | Sucroseacetaatisobutyraat |
E445 | Glycerolesters van houthars |
E450 | Difosfaten i) Dinatriumdifosfaat ii) Trinatriumdifosfaat iii) Tetranatriumdifosfaat iv) Dikaliumdifosfaat v) Tetrakaliumdifosfaat vi) Dicalciumdifosfaat vii) Calciumdiwaterstofdifosfaat |
E451 | Trifosfaten i) Pentanatriumtrifosfaat ii) Pentakaliumtrifosfaat |
E452 | Polyfosfaten i) Natriumpolyfosfaat ii) Kaliumpolyfosfaat iii) Natriumcalciumpolyfosfaat iv) Calciumpolyfosfaat |
E459 | Beta-cyclodextrine |
E460 | Cellulose i) Microkristallijne cellulose ii) Cellulose in poedervorm |
Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
Deze middelen regelen bijvoorbeeld dat de zuurte niet te hoog is of houdt de klontenering tegen of laat brood sneller rijzen.
Enummer | Naam |
E500 | Natriumcarbonaten: i) Natriumcarbonaat ii) Natriumwaterstofcarbonaat iii) Natrium sesquicarbonaat |
Smaakversterkers
Smaakversterkers versterken de natuurlijke smaak van een product.
Enummer | Naam |
E621 | Mononatriumglutamaat |
E622 | Monokaliumglutamaat |
Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
Enummer | Naam |
E901 | Bijenwas, wit en geel |
E902 | Candelillawas |
E903 | Carnaubawas |
E906 | Benzoë-gom |
E907 | Plantaardige was |
Meelverbeteraars
Meelverbeteraars worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken.
Enummer | Naam |
E920 | L-Cysteïne en het hydrochloride ervan |
E923 | Ammoniumpersulfaat |
E927b | Carbamide |
Zoetstoffen
Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid joules sterk te verhogen. Zij worden vooral gebruikt in light-producten en kauwgum.
Enummer | Naam |
E420 | Sorbitol: i) Sorbitol ii) Sorbitolstroop |
E421 | Mannitol |
E950 | Acesulfaam-K |
E951 | Aspartaam |
E952 | Cyclaamzuur en de Natrium- en Calium-zouten daarvan: Cyclamaat |
E953 | Isomalt (Isomaltitol) |
E954 | Sacharine en de Natrium-, Kalium- en Calcium-zouten daarvan |
E955 | Sucralose (toegevoegd in december 2003) |
E957 | Thaumatine |
E959 | Neohesperidine-DC |
E961 | Neotaam (toegevoegd in december 2009) |
E962 | Zout van aspartaam – acesulfaam (toegevoegd in december 2003) |
E965 | Maltitol: i) Maltitol ii) Maltitolstroop |
E966 | Lactitol |
E967 | Xylitol |
E968 | Erytritol |
Overige hulpstoffen (onder andere gemodificeerde zetmeel en enzyme)
Enummer | Naam |
E999 | Quillaja-extract |
E1102 | Glucose-oxidase |
E1103 | Invertase |
E1105 | Lysozym |
E1200 | Polydextrose |
E1204 | Pullulan |
E1440 | Hydroxypropylzetmeel |
E1442 | Hydroxypropyldizetmeelfosfaat |
E1452 | Zetmeelaluminiumoctenylsuccinaat |
E1505 | Triëthylcitraat |
E1517 | Glyceroldiacetaat (Diacetine) |
E1518 | Glyceroltriacetaat (Triacetine) |
E1520 | Propyleenglycol (Propaan-1,2-diol) |
